ХООЛ АМТЛАГТАЙ АЯЛАЛ: ДЭЛХИЙН ЯНЗ БҮРИЙН УЛСУУДАД ЮУ ИДДЭГ ВЭ?
Дэлхий дээр 252 орон байдаг бөгөөд тус бүр өөрийн гэсэн хоолны уламжлалтай. Зарим ард түмэн зөвхөн халуун ногоотой хоол иддэг бол зарим нь махгүйгээр амьдралаа төсөөлөхийн аргагүй байдаг, зарим улсад хоолондоо шарсан цэцэг нэмдэг... Өнөөдөр бид хоолны аялалд явж байгаа бөгөөд янз бүрийн орны хүмүүс юу иддэгийг судлах болно. Бидэнтэй хамт аялах уу?
ФРАНЦ
Франция.jpg
Францчууд өглөөний цайгаа бараг уудаггүй гэж ярьдаг. Парис эсвэл Прованс хотын оршин суугчдын идэж болох дээд хэмжээ ㅡ бол аяга кофетойгоо иддэг круасан боов юм. Гэхдээ өдрийн хоол, оройн хоол ㅡ бол зүгээр нэг хоол биш, харин гэр бүл, найз нөхөд, хамт ажиллагсадтайгаа уулзах нэг боломж юм.
Өдрийн хоолны хамгийн алдартай шөл ㅡ бол сонгины шөл бөгөөд энэ нь цөцгийн тосонд шарсан үүнд хэмжээний сонгино, тослог шөл, шарсан талх ба бяслаг ордог. Тэжээллэг, илчлэг, амттай. Хэдийгээр шөлийг "Нисуаз" салатаар орлуулж болох ч гол найрлага нь ㅡ туна загас, ногоон шош, улаан лооль, өндөг зэрэг юм. Энэ салатыг хийхэд хялбар байдаг, зүгээр л Bonduelle жигнэсэн ногоон шош нэмэхээ бүү мартаарай.
Үндсэн хоол ㅡ бол ихэвчлэн махан хоол, нэмэх зууш байдаг. Бургунд мах нь маш түгээмэл: энэ бол төмс, гоймон эсвэл цэцэгт байцаатай жигнэсэн үхрийн мах юм. Мэдээжийн хэрэг, ямар ч франц хоол сайн дарсгүйгээр бүтдэггүй.
АМЕРИК
Америка.jpg
Америкчуудын өглөө нь үр тариа, гахайн мах, өндөгөөр эхэлдэг. Тэд мөн чанамал эсвэл самрын тостой шарсан талх иддэг (Америкчууд самрын цөцгийд маш их дуртай!)
Үдийн хоол нь ажлаасаа ойрхон ресторанд маш хурдан өнгөрдөг. Америкт үдийн цайны завсарлага 30 минут орчим үргэлжилдэг тул ярилцах ба хоолоо удаан хүлээх цаг байдаггүй - бараг хүн бүр л бургер эсвэл амттай сэндвич идээд сэтгэл хангалуун үлддэг.
Гэхдээ тэд оройн хоолондоо сайтар бэлддэг байна: тэд шөл, халуун хоол, хажуугийн зууш, хэд хэдэн сүмс ба амттангуудыг ширээн дээрээ тавьдаг. Уламжлалт ба дуртай хоолноос - талхны үйрмэгт шарсан тахианы мах ба цөцгийн тосонд чанасан эрдэнэ шиш гэж орно. Та өөрөө үүнийг хийж үзмээр байна уу? Заавал Бондуэлийн залуу эрдэнэ шишийг хэрэглээрэй.
БРАЗИЛ
Бразилия.jpg
Бразилд маханд дуртай! Мэдээжийн хэрэг, өглөөний цай махгүй байдаг ч үдийн хоол, оройн хоол заавал махтай байна. "Фейжоада" бол хамгийн алдартай дуртай хоолд тооцогддог. Сонгодог жор нь: гахайн хөл, махан зүслэг, тамхи татдаг хиам, хар шош зэргийг оруулна. Уламжлал ёсоор бол хоолыг нэг хоногоос илүү хугацаанд болгодог, учир нь та махыг сайтар даран бэлдэж хийж, шошыг урьдчилан нэвт норгосон байх хэрэгтэй.
Та гэртээ бразил амттан хийхээр шийдэх бол хэцүү, харин шийдвэл хар шошыг улаанаар сольж үзээрэй. Мөн халуун ногоогоо бүү харамлаарай, «Фейжоада»-д сармис, халуун чинжүү, ургамал ордог.
ЭНЭТХЭГ
Энэтхэг.jpg
Энэтхэгийн хоолны уламжлал нь маш олон янз байдаг тул Энэтхэгийн ганц нэг хоолны талаар ярих нь бараг боломжгүй юм. Гэсэн хэдий ч бразилчуудаас ялгаатай нь энэтхэгчүүдийн дийлэнх нь цагаан хоолтон байдаг гэдгийг баттай хэлж чадна. Хоол тэжээлийн үндэс нь хүнсний ногоо, будаа, буурцагт ургамлууд, төрөл бүрийн хавтгай талх боов юм. Дээрээс нь бараг бүх хоолонд нэмдэг масала гэх халуун ногоотой холимог байдаг байна.
Гуанз болон гэртээ бэлддэг уламжлалт хоол бол тхали юм. Хинди хэлнээс "том таваг" эсвэл "таваг" гэж орчуулагдана. Том бөөрөнхий тавиур дээр овоолон будаа тавиад, эргэн тойронд нь янз бүрийн зууш, хачир, амтлагч, соустай жижиг аяга тавьдаг. Баярын өдрүүдэд энэ "нэмэлт" -ийн тоо 25 ч хүрч болдог!
АВСТРАЛИ
Австралия.jpg
Австралийн өглөөний хоол нь Европчуудын өглөөний хоолтой төстэй байдаг - мюсли, сэндвич, өндөг, жимс зэрэг орно. Дараа нь хамгийн сонирхолтой, жишээлбэл, үдийн хоолонд австрали хүн кенгуру амьтны махтай шөл ч идэж болно. Ийм махыг амттан гэж үздэггүй, ердийн супермаркетаас худалдаж авч болно.
Оройн хоолонд тэд шарсан загаса иддэг - барракуда, шлепер эсвэл вейтбет (тус улсын жижиг загас). Тэд үүнийгээ ер бусын аргаар шардаг: унтарч буй нүүрс дээр өвсний давхарга тавьж, дээр нь загасаа тавьж, дараа нь дахин өвсөө тавьж, дараа нь нүүрсээр хучдаг. Гэсэн хэдий ч Австралийн хоолны онцлог нь махан бялуу юм. Энэ бол улаан лоолийн соусаар амталсан ба татсан махаар хийсэн (алганаас том биш хэмжээтэй) жижиг бялуу юм. Австралийн дундаж хүн жилд ийм 12 махан бялуу иддэг гэж үздэг. Хэрэв та ижил төстэй бялуу хийхээр шийдсэн бол улаан лоолийн соус хийхэд Bonduelle-ийн улаан лооль тохиромжтой.
ӨМНӨД АФРИК
ЮАР.jpg
Бид Африк тив рүү очиж байна. Өмнөд Африкийн үндэсний хоол бол Зүүн, Европ, Ази ба Африкийн хоолны гайхалтай холимог юм. Тус улсын нарийн төвөгтэй түүх нь орон нутгийнх нь хоолонд тусгагдсан байдаг. Өглөөний цайндаа өмнөд африкчууд үхрийн махны амтат хиам "буревос" эсвэл цагаан эрдэнэ шишийн будаанаас гаргасан "миелиепап" хоолыг идэхийг илүүд үздэг.
Өмнөд африкаас өөр дэлхийн хаана ч хэрэглэдэггүй хоол бол "ватербломметьибреди" юм. Хэлж үзээрэй! Энэ бол Өмнөд Африкийн сараана цэцгийн нахиатай хамт чанасан мах юм. Үүнийг жилд нэг хийдэг байна- энэ ховор сараана цэцэглэдэг 7-8-р сард л хийж идэж болдог.
Гэртээ африкийн ямарваа нэгэн хоол бэлдэж болох уу? Жишээлбэл, та "умнгкушо" гэдэг Нельсон Манделагийн дуртай шөлийг хийж болох юм. Танд буталсан эрдэнэ шишийн үр, сонгино, амтат шош, төмс, улаан чинжүү, нимбэг, цөцгийн тос зэрэг хэрэгтэй болно. Амтат шошийг уурын улаан шошоор хялбархан сольж болно.
ОХУ
Россия.jpg
Бид Оросын тухай хэвшмэл ойлголтод дургүй байдаг ч бид өөрсдөө энэхүү хэвшмэл ойлголтыг баталж байна. Өглөөний цайндаа овъёосны будаа эсвэл бяслагтай хуушуур иддэг, харин үдийн хоолондоо борщ ба хөц будаатай котлет иднэ. Оройн хоолондоо бид шарсан тахиа ба төмс эсвэл татсан махтай гоймонд дуртай.
Оросын ердийн хоолны хүслийн нотолгоо нь Yandex-ийн хийсэн судалгаа бөгөөд 2017 онд тус компани үр дүнг нь нийтэлжээ. Хайлтын систем нь хоол хүнстэй холбоотой Оросын сая асуулганы дүн шинжилгээ хийсэн. Эндээс харахад намар хүн бүр мөөг түүж, түүнийгээ шарж иддэг, харин хавар нь Масленица баярт зориулжбин шардаг байна. Майонез нь кетчупээс илүү алдартай бөгөөд бидний дуртай салат бол "Цезарь" салат ба наймаалжийн савхтай салат юм. Бас гэнэт наймалжийн савхтай салат идмээр санагдлаа шүү. Bonduelle эрдэнэ шиш гэртээ үлдсэн эсэхийг харах хэрэгтэй, учир нь үүнгүйгээр ийм салат болохгүй дээ;)