ДЭЛХИЙН ГАЛ ТОГООНД БУЙ КЛЕЦК БА ИЖИЛТНҮҮДИЙН ТҮҮХ

25.02.2019

Банш, галушк, гнокчи, жигнэмэг, гомбовцы, хөвөгч, бууз, салма, кама. Гурил, будаа, манна, төмс зэргээс. Зуурмагийн жижиг эсвэл жижиг хэсгүүдийг ус эсвэл шөлөөр чанаж болгосон. Эдгээр нь бүгд клецк юм. Герман хэлээс "бөөгнөрөл" гэж орчуулдаг.



Клецк нь шөлний найрлага, хачир мөн бие даасан хоол юм. Эхлээд тэдгээрийг "өнхрүүлж" хийсэн байдаг: өтгөн, уян хатан зуурсан гурилыг хиам болгон өнхрүүлж, хэсэг болгон хуваасан байдалтай.
Дараа нь дэлхийн зарим хоолонд тэд өөрийн гэх "сүнс" олж авсан. Дотор нь дүүргэхийн тулд шанз хийж эхэлсэн. Жишээлбэл, Беларус улсад клецкиг гайхалтай шүүслэг болгодог гахайн махны хэсэг нэмдэг болжээ. Эсвэл зүгээр л бяслаг, загас эсвэл татсан махыг зуурмаг дээр нэмнэ.
Дараа нь өөр сорт гарч ирсэн. Сүү эсвэл цөцгий нь таны хүссэнээр зуурсан гурилыг уян хатан болгож, нимгэн болгосон. Ийм зуурмагийг халбагаар цуглуулж, буцалсан усанд хийж буцалгаж иддэг.
2 396х512.jpg

Клецкийн нэг түгээмэл байдал нь маш энгийн хялбар байдалд оршдог, хамгийн бага бүрэлдэхүүнт хэсэг, ханасан байдал зэргээр тайлбарлагддаг. Энэ клецкийн түүх ядуусын гал тогооны өрөөнөөс улбаатай байдаг. Хамгийн бага зардлаар клецкаар бүхэл бүтэн гэр бүлийг тэжээдэг байжээ. Хэсэг хугацааны дараа клецкийг хүн амын бусад хэсэг амсаж, маш амттайг нь олж, тансаг газруудад ч үүнийг өгөхөд зохистой гэж шийджээ.
ИТАЛИЙН НЬОККИ
3 1000х440.jpg

Ньокки, эс тэгвээс клецкийн итали хувилбар болох тэр нь эртний Ромд идэгдэж байжээ. Тэдний жорыг Маркус Апициусын хоолны номноос олж болно. Үүнийг хийхэд ус ба гурил л хэрэгтэй байсан байна. Дундад зууны үед Италийн тариачид зуурсан гурилдаа талхны үйрмэг, заримдаа хатаасан жимсийг амтлахын тулд хийж эхэлжээ.
Ром хотод пүрэв гарагт Баасан гарагийн баярт бэлтгэхээр ньокки хоол хийдэг байжээ. Неапол хотод ням гаригт улаан лоолийн соустай ньокки болох алла соррентина, хайлсан моцареллагаар хийсэн хоолоор гэр бүлийн оройн зоог барьдаг байсан байна.
Дараагийн чухал үе шат - ньокки маань язгууртнуудын ширээнд шилжиж, "удам угсаатай" бүрэлдэхүүн хэсгүүдийг олж авсан байна: сүү, бүйлсний гурил, өндөг. Ньокки бэлтгэсэн байшингийн байдал, эд баялагийн онцгой үзүүлэлт бол ховор бөгөөд үнэтэй амтлагч гүргэм байв.
18-р зуунд зуурсан гурилын гол үндэс нь төмс болж, гурилын хэмжээ ихээхэн багассан. Тэр үед өнөөдөр мэдэх энэ жорыг бид тодорхойлсон гэж хэлж болно. Гэхдээ хэн ч тогооч нарыг бусад найрлагатай ньокки бүтээхэд саад болдоггүй билээ. Жишээлбэл, бууцай эсвэл хулуу хэрэглэж үзээрэй. Дашрамд хэлэхэд бууцайтай ньоккиг албан бусаар "Тахилчны багалзуурчид" гэж нэрлэдэг. Бүх зүйл энэ хоолыг шимтэн биширдэг Ариун Эцгээс үүдэлтэй. Түүний хүсэл тэмүүлэл маш их байсан тул тэр хоолны шингээлт, хурдны хэмжүүрийг мэддэггүй байв. Тиймээс нэг өдөр хэт яарч идээд тэрээр амьсгал боогдож нас барсан гунигт түүхтэй.
Хэрэв та Papà del' gnoco эсвэл папа ньокки-тай уулзахыг хүсвэл Верона хотод жил бүр болох багт наадамд оролцоорой. Пап лам нь орон нутгийн баяр ёслолын бэлэг тэмдэг юм. Тэрээр улаан хослол өмссөн бөгөөд гартаа ньоккиг гадсан сэрээ барьдаг. Баасан гарагийг бүхэлдээ бүх төрлийн ньокки амтлахад зориулдаг. Энэ уламжлалын эхлэл нь 1531 онд газар тариалангийн улмаас хот өлсгөлөнд нэрвэгдэж байсан үеээс эхэлдэг. Томассо де Вико нь хотын баян чинээлэг хүн бөгөөд тэр найз нөхдөө ятгаж, ньокки хийх гурил худалдаж авч, ядуусыг хооллоход мөнгө хуваарилжээ. Тэр ч байтугай Баасан гарагийн ньоккигийн баярын заншлыг цаашид үргэлжлүүлэхийн тулд тодорхой хэмжээгээр мөнгөнөөсөө гэрээсэлсэн байна.
Италиас ньокки нь Францад ирсэн. Францчууд, хэрэв тэд өөрсдөө жор гаргаж ирээгүй бол түүнийгээ сайжруулах шаардлагатай байжээ. Тиймээс тэд зарим зохицуулалтыг хийсэн. Гурилыг ру технологийн дагуу бэлтгэдэг бөгөөд зөвхөн үүний үндсэн дээр зуурсан гурилыг хэрэглэдэг. Ньоккиг мэдээжийн хэрэг, сумс дагалдана, энэ бол бешамел сүмс юм. Мөн эцсийн зүйл бол нэр нь, энэ бол gnocchis à la parisienne.
ЛИТВИЙН ЦЕППЕЛИН
4 1000х440.jpg

Зеппелин бол Литвийн хоолны сургуулийн үндэсний баялаг юм. Асар том буузыг түүхий төмс эсвэл түүхий ба чанасан холимогоор хийдэг. Тэд цөцгийтэй хайлсан гахайн өөхний сүмстэй иддэг. Тэднийг дэлхийн нэгдүгээр дайны үед буюу Германы эзлэн түрэмгийллийн үед ингэж нэрлэсэн. Германы агаарын хөлөг онгоцууд - зеппелин тэр үед тэнгэрт идэвхтэй нисч байжээ. Ингэж гадаад ижил төстэй байдлын үүднээс бүрэн тайван үеийн энэ хоолыг дайны нэрээр нэрлэжээ.
Дүрмээр бол цеппелиннь бие даасан хоол боловч шөлний нэг хэсэг байж болно. Зарим гэрийн эзэгтэй нар белорусуудын шидтэн гэж нэрлэдэг татсан махыг дотор нь нэмдэг.
Дашрамд хэлэхэд, дээр үед хоёр улсад хоёуланд баярын үеэр маш их хөгжилтэй байжээ. Нэг буузын дотор их перц хийдэг байсан байна. Энэ хурц амттаныг идсэн "азтай" хүмүүс их харамсалтай байдаг байлаа.
ГЕРМАНЫ КНЕДЛИ
5 1000х440.jpg

Германд Тюрингийн кнедлиг хамгийн алдартай гэж үздэг. Билиардын бөмбөгний хэмжээтэй төмстэй кнедли бэлтгэдэг. Хоол хийх гол зарчим бол бөмбөг нь төгс дугуй, нягт, ан цавгүй байх явдал юм. Үүнийг хийхийн тулд зуурсан гурилын хамгийн тохиромжтой уян хатан байдалд хүрэх шаардлагатай бөгөөд ингэснээр ажил нь болгоомжтой, удаан хугацаанд хийгддэг. Гахайн өөхийг мөн зуурсан гурилан дээрээ нэмнэ. Дараа нь кнедлигээ буцалгана. Зөвхөн махан хоолонд чанасан байцаатай хамт ххачир болгож иддэг. Тийм ээ, энд хоолны дэглэм, холестерины талаар мартах нь зүйтэй…
Тюрингийн кнедли хувийн музейд орсон байна. Энэ нь Төмсийн сангийн ивээл дор 1999 онд Хайхелхам хотод нээгджээ. Музейд та энэ хоолны түүхтэй танилцаж, хийх бүх үе шатыг үзэх эсвэл мастер ангид хамрагдаж, үр дүнг нь амтлах боломжтой.
Үүний зэрэгцээ Германчууд өөрсдийгөө Европын хоолны зам дагуу ялалтын жагсаалаа эхлүүлсэн нь тэдний клецки байсан гэдэгт итгэлтэй байдаг билээ.
ЧЕХ КНЕДЛИК
6 1000х440.jpg

Чех клецки нь Дундад зууны үеэс нэрд гарж алдартай болжээ. Тэднийг клецки биш, харин бухта гэж нэрлэдэг байсан. Гурилаас хийсэн нь - чанасан - хуучирсан талхаар хийсэн нь - шарсан гэсэн хоёр төрөл байжээ. Эхэндээ тэд урт замд гарсан баатруудын хоол болдог байв. Хэрэв гарт тогоо байхгүй бол тэд дуулгатайгаа хоолоо хийдэг байсан. Хурдан, энгийн ба сэтгэл ханамжтай. Мөн урагшаа - баатарлаг гавьяа руу!
Яг л Герман шиг Чех улсад буузыг хачир болгон өгдөг. Одоо үүнд төрөл бүрийн халуун ногоо, ургамал нэмдэг. Зарим хүмүүс жем эсвэл чанамалтай амтат хувилбарт дуртай байдаг.

Бас уншаарай

Сайт дээр дэлгэрэнгүй