УРГАМЛЫН ТОСНЫ ТУХАЙ

30.05.2023
Гоолиг сайхан биетэй болох мөрөөдөлдөө хөтлөгдсөн олон тооны хүмүүс маш их хортойд тооцож хоолныхоо өөхнөөс татгалзаж байгаа. Өөх тосонд ингэж хандах хандлага нь хүний эрүүл мэндийн маш гашуун гунигтай үр дүнд хүргэж болно, яагаад вэ гэвэл өөх тос бол энергийн хамгийн чухал эх үүсвэр ба эсийн гадаргууны бүтцийн нэг хэсэг болж өгдөг. Үүний дутмагшил нь өөх биш харин булчингийн дутагдал багасалд хүргэнэ, үүнээс болж байнга ядарсан мэдрэмж, дархлаа багасалт, муу нойр, бодисын солилцооны өөрчлөлт ба мэдрэлийн тогтолцооны тэнцвэргүй байдалд хүргэдэг.
Өөх тос нь бие махбодид 85% энергийг өгдөг ба энэ нь зөв амьдрал ахуйд хүргэнэ.
Өөр нэг асуудал бол өөх тос нь хоорондоо өөр өөр байдаг бөгөөд тэднийг янз бүрийн хоол хүнснээс авах боломжтой байдаг. Өөх тос нь амьтан ба ургамлын гаралтай байдаг. Бие махбодийн үйл ажиллагаанд хоёр төрөл хоёулаа шаардагддаг бөгөөд хоол тэжээлийн мэргэжилтнүүд тэдний хэрэглээний хэмжээг хүйс, нас, жин, биеийн хүчний үйл ажиллагааны байдалд үндэслэн тооцдог. Уураг, өөх тос, нүүрс усны харьцааг харгалзан зөв зохиосон хоолны дэглэм нь зөв эрчим хүчээр хангаж, биеийн өөхний хуримтлалыг арилгана.
Жингээ хасах хоолны дэглэмийн тухай ярихад эмч нар ихэвчлэн нүүрс усны хэмжээг бууруулж, уургийн хэрэглээг нэмэгдүүлж, калорийн агууламж, өөх тосны эзлэх хувиас үл хамааран -25-30% өөрчлөгдөхгүй байхыг зөвлөдөг, гэхдээ үүний чанарт нь анхаарлаа хандуулахыг зөвлөдөг. 1 грам өөх тосонд 9 калори агуулдагддаг, харин уураг ба нүүрс ус тус бүрт 4 грам байдаг гэдгийг бүү мартаарай.
Ургамлын гаралтай өөх тос бол ургамлын гаралтай бүтээгдэхүүнүүд юм. Тэдний эх үүсвэр нь чидун жимс, рапс, наранцэцэг, шар буурцаг зэрэг тослог ургамлын үр жимс. Үүнд:

ханасан тос, тэдгээрийн ялгагдах шинж чанар нь өрөөний температурт хатуу төлөвөө голцуу хадгалдаг явдал юм (дал модны тос эсвэл кокосын тос)

ханаагүй тос - хамгийн ашигтай, "өөхтэй" цэсэнд тэдний эзлэх хувь 75% байх ёстой. Молекул дахь бондын тооноос хамааран тэдгээрийг нэг ханаагүй (чидун жимсний тос, авокадо, газрын самар) ба олон ханаагүй (бүх төрлийн тос, кунжут, самар) гэж хуваадаг.
УРГАМЛЫН ТОСУУД: АЧ ТУС БА МУУ ТАЛУУД:
Ургамлын тосны ашиг тус нь тэдний мөн чанарт оршдог. Бие махбод өөрөө ийм өөх тос үүсгэдэггүй бөгөөд зөвхөн хоол хүнсээр олж авдаг. Эдгээр нь витамин, Омега 3, 6, 9 тосны хүчлээр баялаг бөгөөд хүний бие махбодийг чөлөөт радикалуудын нөлөөнөөс хамгаалж, залуу насыг уртасгаж, хөгшрөлтийн явцыг удаашруулдаг антиоксидант бодис агуулдаг. Хүйтэн шахмал ургамлын тосын биологийн үнэ цэнэ хамгийн өндөр байдаг. Амьтны гаралтай тос буюу липидүүдээс ялгаатай нь ургамлын гаралтай тосууд амархан шингэж, ходоод гэдэсний замын үйл ажиллагаанд сайнаар нөлөөлж, бүрэн бөгөөд зохистой хоол боловсруулахад хувь нэмэр оруулдаг. Ургамлын тос өөр юунд нөлөөлдөг вэ?
бодисын солилцоо сайжруулдаг - хоолны цэсэнд зөв хэмжээгээр хэрэглэхэд биеийн жинг багасгана
эсийн шинэчлэнэ, булчинг бэхжүүлэх ба хүүхдүүдийн өсөлтийг сайжруулна
муу холестерины түвшинг багасгах ба атеросклероз өвчингөөс сэргийлнэ
судасны уян хатан байдлыг сайжруулдаг, цусны шинэчлэлт сэргэлтийг хурдсгах ба нөсөө үүсэхээс сэргийлдэг
Е аминдэм нь үс, хумс ба арьсны сайхан байдлыг тогтворжуулна
А, Е ба D аминдэм нь тосонд уусдаг аминдэмүүдийн шингэлтийг хурдасгадаг
даавар үйлдвэрлэхэд оролцдог
биеийн дархлаа бэхжүүлдэг, вирус ба үрэвсэлтэй тэмцэхэд дэм болно
мэдрэлийн тогтолцооны ажлыг тогтворжуулж, стрестэй тэмцэж, сайн нойртой болгодог
Ургамлын тос нь зөвхөн бие махбодид ашиг тусаа өгдөг, харин бид өөрсдөө үүнийг хор хөнөөлтэй болгож чадна. Энэ нь хоёр тохиолдолд тохиолддог. Нэгдүгээрт, бид өөх тосыг хяналтгүй хэрэглэдэг тохиолдол. Нэг талаас, бид шаардлагатай өдөр тутмын хэмжээг хэтрүүлж, жин нэмэхийг өдөөж болно. Нөгөө талаас, өөх тосыг хоолны дэглэмээс санаатайгаар хасах нь бие махбодийг энергийн нөөцийг өөрөөр хайж, булчингаас авахад хүргэнэ. Харин дараа нь өөх тос агуулсан хоол идэх үед бие нь “Авраарай, намайг дахиад хэрэгтэй зүйлээс минь салгавал яана” гэсэн горимыг асааж, яаралтай үед хэрэглэх өөх тосыг хуримтлуулж эхэлдэг бөгөөд энэ нь эргээд жин нэмэхэд хүргэдэг.
Ургамлын тос хортой байж болох хоёр дахь нөхцөл байдал нь үүнийг халааж хэрэглэх юм. Халаалт нь тосонд агуулагдах үнэ цэнэтэй бүх бодисыг устгахаар зогсохгүй, олон ханаагүй хүчлүүдийн бүтцийг хорт хавдар үүсгэгч бодис болгон хувиргадаг ба чөлөөт радикалууд үүсэхийг идэвхжүүлдэг.
Мэдээжийн хэрэг, ургамлын гаралтай тос нь тодорхой бүтээгдэхүүнийг үл тэвчих тохиолдолд биед хортой байж болно. Тиймээс бид харшлын урвалыг харгалзан үздэг - ихэнхдээ самарт харшил өгдөг - мөн бие махбодийн онцлогуудыг харгалзан үздэг.
Нэмж дурдахад, бид худалдан авахдаа тосыг зуун хувь зөв, "цэвэр" түүхий эдээс бүрдсэнд итгэлтэй байхаар мөн бөгөөд түүнд синтетик бүрэлдэхүүн хэсгүүд ороогүй болохыг үзэхээр шошгыг анхааралтай уншдаг. Мөн хадгалах нөхцөл ба хүчинтэй хугацааг анхаардаг.
УРГАМЛЫН ТОС АГУУЛСАН БҮТЭЭГДЭХҮҮНҮҮДИЙН ЖАГСААЛТ

2 (2).jpg

Ургамлын тос агуулсан бүтээгдэхүүнүүд олон янз байдаг тул "уйтгаргүй" тэнцвэртэй цэсийг бий болгоход хялбар байдаг.
ПРОДУКТ ДОЛЯ ЖИРОВ %
МАСЛО
оливковое, миндальное, горчичное, подсолнечное, рапсовое, кукурузное, кунжутное, авокадо, арахисовое, соевое, льняное, из виноградных косточек 100
кокосовое 99,1
ОРЕХИ
макадамия жареный 76,1
макадамия сырой 75,8
пекан 72
кедровый 68,4
грецкий 65,2
фундук 60,8
миндаль жареный 52,5
миндаль свежий 49,9
арахис жареный 49,7
арахис свежий 49,2
кешью жареный 46,4
кешью свежий 43,9
фисташки жареные 45,8
фисташки свежие 45,3
СЕМЕНА
кунжут свежий 61,2
подсолнуха свежие 51,5
подсолнуха обжаренные 49,8
тыквы 49,1
льна 42,2
мака 41,6
горчицы 36,2
чиа 30,7
кумина (зира) 22,3
ДРУГИЕ ПРОДУКТЫ
кунжутная мука 37,1
мякоть кокоса свежая 33,5
кокосовое молоко 23,8
халва 21,5
оливки зеленые консервированные 15,3
авокадо 14,7
маслины консервированные 6,9
УРГАМЛЫН ТОСУУД БҮГД ИЖИЛ ҮҮ?
3.jpg
Бид ургамлын гаралтай тос агуулсан хоол хүнс сонгохдоо бүх ургамлын гаралтай тосууд ижил ашигтай байдаггүй гэдгийг анхаарах хэрэгтэй. Мэдээжийн хэрэг, эдгээр бүх бүтээгдэхүүнийг, ялангуяа цөцгийн тосыг шинэхэн байдалд хэрэглэх нь илүү сайн гэдгийг бид мэдэж байгаа. Бид үүнийг салатанд нэмж хэрэглэнэ, халуун хоолонд нэмдэг, тэр ч байтугай италичуудын үлгэр жишээг дагаж - аяга шөлдөө ч нэмж хийдэг.
Цөцгийн тосноос ялгаатай нь жимсүүд - самар, авокадо эсвэл үүнээс гарч буй үр нь тосноос гадна ургамлын уураг агуулдаг, мөн адил эслэг ба удаан нүүрс усыг ч агуулдаг. Цэсийг бүрдүүлэхдээ бид үүнийг анхаарч үзэх нь зөв.
Муу холестерин үүсэхээс урьдчилан сэргийлэхийн тулд ханасан тосны төлөөлөгч болох кокосын тосыг хамгийн бага хэмжээгээр хэрэглэдэг.
Дэлгүүрт бид бэлэн бүтээгдэхүүний найрлагад анхаарлаа хандуулдаг. Хэрэв найрлагад нь далдуу модны тосыг харвал боломжтой бол бид үүнийг худалдаж авахаас татгалздаг. Дүрмээр бол энэ тос нь үйлдвэрлэлийн явцад өндөр температур болон бусад химийн урвалд өртөж, эрүүл мэндэд аюултай транс тосны ангилалд шилжсэн байдаг.

Бас уншаарай

Сайт дээр дэлгэрэнгүй