Будаа бол бидний бие эрүүл мэндийг дэмждэг олон шим тэжээлийн бодисуудын эх үүсвэр учраас энэ нь тэнцвэртэй хоолны дэглэмийн чухал хэсэг юм. Нэгдүгээрт, энэ бол бидний зарцуулсан энергийг нөхөх шаардлагатай удаан нүүрс ус юм. Хоёрдугаарт, будаа нь кали, магни, фосфор, кальци, аминдэмүүд зэрэг олон төрлийн бичил элементүүдээр баялаг, ялангуяа Е ба В бүлгийн аминдэмүүдээр баялаг хүнс юм. Хэрэв бид бүхэлд нь, өөрөөр хэлбэл, цэвэршүүлээгүй үр тариаг сонговол, будаагаар их том хэмжээний хүнсний ногооны уураг ба эслэгийн их хэмжээг авна гэсэн үг. Хүнсний ногооны эслэг нь ходоод гэдэсний замын үйл ажиллагааг сайжруулж, хурдан цадах, удаан хугацаагаар өлсөж байгаа мэдрэмжийг намдаах, жингээ хэвийн байлгахад тусалдаг, мөн чихрийн шингээлтийг удаашруулж, үүний улмаас хүнсний гликемийн индекс буурдаг байна.
Үүнээс гадна будаа нь бидний хэрэгцээнд бүтэн жилийн туршид байнга бэлэн байдаг, хадгалах хугацаа нь нэлээд урт, мөн будааг бие даасан хоол болгон бэлтгэж болно - олон хүмүүс өдөр бүр каш идэж эхлэхийг илүүд үздэг билээ. Одоо будааны төрлүүдийн сонголт маш олон янз, гэхдээ тэдгээр нь өөр өөр тэжээллэг чанартай байдаг тул бид хамгийн ашигтай будааны төрлүүдийг сонгоод, тэдгээрийн ашиг тус юу болохыг дурдаж байна.
1. ГУРВАЛЖИН БУДАА
Гурвалжин будааны гурил
Бүх будааны дотроос гурвалжин будаа нь хамгийн ашигтай шим тэжээл агуулдаг, харшил үүсгэдэггүй, тэр дундаа глютен агуулаагүй, тэгээд ч бэлтгэхэд хялбар байдаг. Энэ будаа нь генетикийн хувьд хэзээ ч өөрчлөгдөөгүй тул байгаль орчинд их ээлтэй бүтээгдэхүүн юм. Түүнчлэн, гурвалжин будаа нь тариалангийн талбайд хогийн ургамлын халдлагад өртдөггүй түүнд учраас хор ба химийн бодис хэрэглэдэггүй. Гурвалжин будааны өвөрмөц амтыг түүнийг урьдчилан шардаг байдал гаргадаг бөгөөд үүнийг нэгэн цагт үр тарианы хадгалах хугацаагаа уртасгахын тулд шарж эхэлсэн байна. Тэжээллэг чанар нь хамаагүй өндөр байдаг ногоон гурвалжин будаа илүү их сайн байдаг. Мэдээжийн хэрэг, та үүнийг дэлгүүрт зөв сонгох хэрэгтэй. Худалдан авахдаа юуг анхаарах тухай та Роспотребнадзорын вэбсайтаас харж болно.
Гурвалжин будааны илчлэг - 300 ккал/ 100г. Уураг - 14г. Өөх тос - 3 г. Нүүрс ус - 57г. Эслэг эд - 6г. Үүнд В бүлгийн аминдэм их, эрдэсээс төмөр, фосфор, кали, марганц, кальци ба магни илүү их агуулагддаг.
Гурвалжин будааны ач тус:
Маш хялбар шингэдэг үр шимтэй ургамлын гаралтай уураг.
Цус багадалт буюу анеми өвчнөөс сэргийлдэг төмөр ба зэс нь гемоглобин үүсэхэд их хэрэгтэй.
Магни ба В бүлгийн аминдэмүүд мэдрэл ба зүрх судасны тогтолцоог бэхжүүлж, тархийг идэвхжүүлдэг.
Кальци нь яс ба шүдийг бэхжүүлж, харин йод нь дааврын тогтолцоог хэвийн болгоно.
Фенолын бодисууд нь гурвалжин будааг антиоксидантуудад оруулдаг ба хөгшрөлтийн үйл явцыг удаашруулдаг.
Гурвалжин будаагаар шөл ба котлет гэх зэргийн олон төрлийн сонирхолтой хоол хийж болдог .
2. ОВЪЁСНЫ БУДАА
Овъёсны будааны каштай өглөөний хоол
Хальсгүй овъёосны будааны овъёос нь хамгийн ашигтай будаануудын ангилалд багтдаг. Ийм будааг хоол хийх хугацаагаар нь танихад маш хялбар: хугацаа нь 15 минутаас бага байж болохгүй. Энэ будаа нь хамгийн их хэмжээний эд эслэг агуулдаг бөгөөд бүх аминдэмүүд, түүний дотор A, E, B бүлэг, түүнчлэн цайр, магни, кальци, фосфор, төмөр болон бусад микро болон макро элементүүдийг бүрэн байдаг онцлогтой.
Ихэнхдээ бид уураар болгосон ба даралттай овъёосны будаа хэрэглэдэг бөгөөд боловсруулсны дараа зарим шим тэжээлээ алдсан ч маш сайн найрлагатай хэвээрээ байдаг. Эцэст хэлэхэд, хурдан болгодог будааны каш нь цаг хугацаа хэмнэдэг: тэдгээр дээр буцалж буй ус хийх хэрэгтэй бөгөөд тэгээд л идэхэд бэлэн болно, гэхдээ ашиг тусын хувьд "хоосон" биш, заримдаа харин ч хор хөнөөлтэй байдаг, яагаад вэ гэвэл үйлдвэрлэгчид ихэвчлэн тэдэнд элсэн чихэр ба амт оруулагч нэмдэг байна.
Илчлэг – 340 ккал/ 100 г. Уураг – 12 г. Тос – 5,8 г. Нүүрс ус – 65 г. Эд эслэг – 10 г.
Овъёс будааны ач тус:
Антиоксидантууд нь дархлааг сайжруулж, үрэвсэлтэй тэмцдэг.
Метионин гэдэг амины хүчил нь магнитай ижил мэдрэлийн тогтолцоог стресээс ангижрахад тус болдог.
Эд эслэг нь хоолны боловсруулалтын ердийн болгож, ходоодны ашигтай нянгуудыг хооллодог байна.
Бета-глюканууд бие махбодиос муу холестериныг гаргадаг.
3. ХӨЦ БУДАА
Хөц будаа ба шинэ ногоотой салат
Одоо үүний нэр нь өдөр тутмын амьдралаас бараг алга болсон, яг л эрт дээр үеэс энэ төрлийн будаа ч гэсэн хэнд ч бараг мэдэгддэггүй байв. Хэдийгээр энэ будаа нь дэлхий дээрх хамгийн эртний үр тарианы нэгт багтдаг байна. Археологичдын үзэж байгаагаар хүмүүс 8 мянга гаруй жилийн өмнөөс хөц будааг хэрэглэж эхэлсэн.
Гэхдээ эрүүл хооллолтын чиг хандлага нь фарро гэх нэртэй будаа зэрэг олон шинэ хоол хүнстэй танилцуулсан. Италид будааг ингэж нэрлэдэг ба энэ нэрээр хөц будаа болох зэрлэг төрлийн улаан буудайг нэрлэдэг бөгөөд энэ нь ердийн улаан буудайгаас ялгаатай нь үржүүлэгчдийн ашиг сонирхлын хүрээнд хэзээ ч орж байгаагүй бөгөөд үүний улмаас генетикийн өөрчлөлтөд хэзээ ч өртөж байгаагүй гэсэн үг юм.
Илчлэг – 338 ккал/ 100 г. Уураг – 14,7 г. Тос – 2,3 г. Нүүрс ус – 70 г. Эд эслэг – 10,7 г.
Хөц будааны ач тус:
Буудайгаас гаргаж авсан будааны төрлүүдээс хөц будаад хамгийн их хүнсний эд эслэг байдаг ба энэ нь ХБТ-ны сайн ажиллагааг хангаж өгдөг байна.
Төмөр нь цус үйлдвэрлэх ажиллагаанд оролцож улаан эсийг гаргахад нэмэрлэдэг бөгөөд үүний хажуугаар бодисын солилцоог сайжруулдаг.
Кальци ба фосфор нь яс ба шүдний эрүүл байдлыг дэмждэг.
Тиамин нь бие махбодийн хамгаалах чадварыг идэвхжүүлдэг.
4. ЦАГААН БУДАА
5.jpg
Хэрэв бид аль будаа илүү ашигтай болохыг ярьж, будааны янз бүрийн төрлүүдийг харьцуулж үзвэл тэргүүлэгчид нь бор (цэвэрлээгүй) будаа ба уураар жигнэсэн будаа болно. Өнгөлгөөгүй нөхцөлд бүрхүүлийн хадгалалтаас болж будааны тэжээллэг чанарыг өгдөг бүх тэжээллэг бодисууд үлддэг.
Илчлэг – 331 ккал/ 100 г. Уураг – 6,3 г. Тос – 3,4 г. Нүүрс ус – 76, 17 г. Эд эслэг – 14 г.
Будааны ач тус:
Цагаан будаагаас ялгарах нь цусны сахарын түвшинг ихсгэдэггүй, сахарын хэмжээг хянахад оролцдог гэсэн үг юм.
Роспотребнадзорын мэдээллийн дагуу будааны төрлүүдийн дунд хамгийн чанартай ба биологийн үнэ цэнэтэй будаа.
Бусад бүтээгдэхүүний шингээлтийг дээшлүүлж, үүнтэй хамт хоолонд хамтруулж хийдэг.
Глютен байдаггүй ба глютенд харшилтай хүмүүсийн хоолонд тохирдоггүй.
Цагаан будаа нь бүх боломжтой бөгөөд үүнийг зөвхөн будаа эсвэл хачир болгон чанаж төдийгүй салат эсвэл шөл болгон ашиглаж, халуун хоолонд хийж, дангаар нь аягалж идэж болно.
Цагаан будаа нь дэлхийн янз бүрийн улс орнуудын гудамжны хоолны соёлд суурилсан "Хавай" ба "Мексикийн" гэх street food-ын ногооны холимогт багтдаг. Холимогуудыг хайруулын тавган дээр 7 минутын турш шарахад л - амттай, тэнцвэрлэг хоол нь ямар ч хүч чармайлтгүйгээр ба маш хурдан бэлэн болдог. Хэрэв танд бага зэрэг хугацаа байгаа бол түүнийг оруулаад хоол хийж болно, жишээлбэл, сармисны сүмстэй сам хорхой, цагаан гаатай тахиа эсвэл үхрийн мах.
5. АРВАЙН БУДАА
Үнэн хэрэг дээр арвайгаас арвайн гурил (бүхэл үрийн тариа) ба цэвэр арвай (буталсан үр тариа) гэсэн хоёр төрлийн будаа гаргадаг байна. Тэд хоёулаа ижил ашигтай бодисуудтай ба шинж чанартай байдаг. Гэсэн хэдий ч хэрэв арвайн үр тариа нь үргэлж хальсгүй үр тариагаар хийгдсэн бол тэр нь шим тэжээлийг дээд зэргээр хадгалдаг гэсэн үг юм бол, харин цэвэр арвайг урьдчилан цэвэрлэж болно. Буруу сонгохгүйн тулд бид дэлгүүрт үр тарианы төвд бараан шугамтай зууван арвай хайх хэрэгтэй - энэ бол бүрхүүлийн аюулгүй байдлыг илтгэнэ.
Илчлэг – 352 ккал/ 100 г. Уураг – 9,3 г. Тос – 1,1 г. Нүүрс ус – 73,7 г. Эд эслэг – 15,6 г.
Арвайн будааны ач тус:
Эд эслэгийн багтаамжаар манлайлдаг нэгэн
Лизин амины хүчил нь маш хүчтэй үрэвслийн эсрэг үйлчилгээтэй ба энэ нь вирус ба ханиадыг давж гарахад дэм тус болдог.
Хүчтэй шээс хөөдөг бодис учраас бөөрний асуудал гарахад эерэг нөлөөтэй ба хаван хөөх үйлчилгээтэй.
Селен нь элэгний эдэсийг цэвэрлэгдэг, ба хавдар үүсэхээс хамгаалдаг Т-бодисуудыг гаргахыг дэмждэг.
6.jpg
6. УЛААН БУУДАЙН БУДАА
Дорнодын хоолонд алдартай энэхүү будаа нь залуу улаан буудайн хальсалж, уураар жигнэж, хатаасан будаа юм. Энэ нь нарийн самрын амт ба үнэртэй байдаг. Мөн глютен агуулдаг тул энэ бүтээгдэхүүнд харшилтай хүмүүс хэрэглэж болохгүй.
Илчлэг – 342 ккал/ 100 г. Уураг – 12,2 г. Тос – 1,3 г. Нүүрс ус – 63,4 г. Эд эслэг – 12,6 г.
Улаан буудайн будааны ач тус:
Ургамлын эслэг агуулдаг учраас жин хянахад тусалдаг
Элгийг хоргүйжүүлэх үйл явцад тусалдаг цөсний урсгалыг дэмждэг.
Цусны судсыг тэлж, улмаар цусны даралтыг бууруулдаг калигаар баялаг бөгөөд зүрхний системийг хамгаалдаг.
Магни нь тайван ба удаан унтах үүрэгтэй нейротрансмитерийг гаргахад болдог.
7.jpg
7. КИНОА БУДАА
8.jpg
Амарант гэх бүлгийн ургамлын будаа нь эрүүл хооллолтын чиг хандлагатай холбоотойгоор нэр алдартай болсон. Үнэн хэрэг дээр, Өмнөд Америкийн уулархаг бүс нутагт индианчууд хэдэн мянган жилийн өмнө үүнийг ургуулсан байна. Энэ нь маш их ургамлын уураг, чухал амин хүчлүүд, витамин, эрдэс бодисын маш сайн найрлагатай, глютенгүй байдаг. Салат, халуун хоол хийхэд тохиромжтой бүрэлдэхүүн хэсэг бөгөөд жороор та будаагаа амархан сольж болно.
Илчлэг – 368 ккал/ 100 г. Уураг – 14,2 г. Тос – 6,1 г. Нүүрс ус – 57,2 г. Эд эслэг – 11,4 г.
Киноагийн ач тус:
Фитины хүчил нь муу холестериныг биеэс гарган зайлуулж, антиоксидант бодис тул хорт хавдар үүсэхээс хамгаалдаг.
Амины хүчлүүд нь эсийн өсөлт ба тэдний шинэчлэлтэд оролцдог бөгөөд дотоод шүүрлийн системийн ажлыг хэвийн болгодог.
Бусад үр тарианаас ялгаатай нь зүрх судасны системд тустай омега 3 тосны хүчлүүдийн өндөр агууламжтай байдаг.
Сапонин гэдэг бодис агуулдаг - энэ нь нойр булчирхайн үйл ажиллагааг дэмждэг органик нэгдлүүд.